Kuchnia polska jest dosyć specyficzna pod wieloma względami, jeżeli porównać je do innych tradycji kulinarnych. Czym więc się wyróżnia? Z całą pewnością ogromną ilością różnego rodzaju zup czy wielkością poszczególnych dań. Można śmiało powiedzieć, że kuchnia polska to w istocie kuchnia domowa – nie trudno jest się bowiem najeść do syta. W naszej tradycji kulinarnej występują rozmaite dania, które można z dumą prezentować.
Kotlet schabowy!
Popularny schabowy chyba najbardziej kojarzy się z kuchnią polską, choć w naszej tradycji kulinarnej pojawił się stosunkowo niedawno – przyjmuje się, że miało to miejsce w okolicach XIX wieku. Furorę zaczął robić dopiero za czasu PRL’u.
Bigos.
Bigos przez wielu uważany jest za swoisty symbol tradycji kulinarnej naszego kraju. Oprócz polski, bigos jest także niezwykle popularny w obecnej kuchni białoruskiej oraz litewskiej. Bigos, tradycyjnie, przyrządzany jest z wielu rodzajów mięs, kapusty wraz z rozmaitymi dodatkami.
Żurek.
Żurek jest jedną z najstarszych potraw, które na dobre zagościły w tradycyjnej, polskiej kuchni. Ta zupa wywodzi się z terenów Śląska, popularna była już nawet w okolicach XV wieku. W ramach ciekawostki warto wspomnieć, że sama nazwa żurek pochodzi od niemieckiego słowa sauer, które to dosłownie oznacza kwaśny.