To, czy spożywamy mięso, jest aktualnie całkowicie zależne tylko i wyłącznie od nas samych. Możemy całkowicie odejść od wszelkiego rodzaju produktów odzwierzęcych – konieczne będzie jednak dostarczenie naszemu organizmowi składników odżywczych, które naturalnie znajdują się w mięsie, w zupełnie inny sposób. Nie ukrywajmy jednak, że mięso, w różnej postaci, wciąż króluje w wielu Polskich domach. Jaki gatunek mięsa jest więc najzdrowszy?

Cielęcina.

Ten rodzaj mięsa charakteryzuje się najwyższym wskaźnikiem zawartości składników odżywczych, takich jak białko, a przy tym małą ilością tłuszczu. Cielęcinę zaliczamy do gatunku mięs czerwonych, które uznawane są za jedne z najzdrowszych. Cielęcina polecana jest w szczególności osobom będącym na diecie, gdyż jest lekkostrawna, a przy tym nie zawiera sporej ilości kalorii.

Ryby.

Wiele osób zapomina o tym, że rybie mięso to wciąż mięso. Mięso pochodzenia rybnego zawiera ogromne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, a więc tych, które wykazują się pozytywnym działaniem na nasz organizm.

Dziczyzna.

Według wielu osób – dziczyzna, zaraz po cielęcinie, zajmuje drugie miejsce w rankingu najzdrowszych rodzajów mięs. Wynika to przede wszystkim z faktu, iż są to zwierzęta żyjące dziko – trudno więc doszukać się w ich jadłospisie specjalnych antybiotyków czy modyfikowanych pasz.