Najpewniej w dzieciństwie niezbyt chętnie sięgaliśmy po różnego rodzaju warzywa, a brokuły czy kalafior kojarzą się z nieprzyjemnym przymusem ze strony rodziców – nie bez powodu jednak namawia się dzieci do spożywania warzyw, co ma na celu wyrobienie zdrowych nawyków. A jak się okazuje, warzywa i owoce potrafią zdziałać istne cuda, jeżeli dodamy je do naszej codziennej diety. Jakie właściwości zdrowotne wykazują konkretne warzywa i owoce?
Truskawki.
Niemal wszyscy uwielbiamy truskawki, są nie tylko niskokaloryczne, lecz przy tym również potrafią zdziałać wiele dobrego dla naszego zdrowia. Jak wykazały pewne badania, truskawki aktywnie przyczyniają się do obniżenia cholesterolu w naszej krwi.
Marchewka.
Marchew to istny przysmak – można ją jeść zarówno na surowo, jak i odpowiednio przygotować, czyniąc z niej świetny dodatek do licznych potraw. Marchewka zawiera spore ilości witaminy A, która jest niezwykle ważna dla naszego organizmu. Niektóre badania jasno wskazują, że witamina A w znacznym stopniu przyczynia się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych.
Jabłka.
Polska jabłkami słynie, jesteśmy bowiem jednym z większych producentów tego owocu na całym świecie. Warto więc wiedzieć, że są nie tylko smakowite, lecz także pożyteczne dla naszego zdrowia. Regularne spożywanie jabłek może uchronić nas przed zachorowaniem na poważne choroby serca. Nie bez powodu zwykło się mówić, że jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka.