Sosy są niezwykle uniwersalne, a przy tym przez wielu uwielbiane – nic dziwnego. Mogą być dodawane do ogromnej ilości potraw i produktów, takich jak makarony, mięsa, ziemniaki ryby, ryż – można tak wręcz wymieniać bez końca. Jeżeli przyrządzamy własne sosy, często możemy spotkać się z sytuacją, w której taki sos bardziej przypomina płynną zupę. Jak więc możemy szybko i skutecznie zagęścić sos, a jednocześnie nie wpłynąć na jego smak?
Mąka!
Mąka, zarówna pszenna lub ziemniaczana, stanowi podstawę wielu przyrządzanych dań. Jak się również okazuje, jest niezwykle skuteczna w zagęszczaniu sosu. Jeżeli nasz sos okazał się być zbyt płynny, możemy dodać do niego łyżkę mąki i niewielką ilość letniej wody. Konieczne jest intensywne i dokładne wymieszanie po to, by uniknąć powstawania grudek.
Śmietana.
Śmietana sprawdzi się doskonale w przypadku sosów grzybowych – nie tylko nada mu dodatkowych walorów smakowych, lecz także sprawi, że stanie się gęstszy. Podobnie jak w przypadku mąki – nie przesadzajmy z ilością. W zupełności wystarczy pojedyncza łyżka śmietany, ponownie całość należy dokładnie wymieszać.
Siemię lniane.
Siemię lniane jest niezwykle zdrowe – z najważniejszych cech wymienić możemy fakt, że w znacznym stopniu chroni nasz żołądek i pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Doskonale sprawdza się również w zagęszczaniu sosu. Istotne jest jednak, by nie przesadzić z ilością lnu – stosunkowo łatwo jest sprawić, że zamiast sosu otrzymamy zwyczajny kisiel.