Pozytywna atmosfera i smakowite potrawy są niezwykle ważnymi aspektami podczas każdego grillowania, bez ognia jednak ani rusz. Pomyśleć można, że rozpalenie grilla nie jest niczym trudnym i wymagającym – tymczasem okazuje się, że przeszkodą staje nawet niewielki wiatr, który rozdmuchuje płomień, zgromadzona wilgoć czy nawet źle ułożony opał. Z pomocą więc przychodzą nam rozpałki, które w swym działaniu powinny być mocne, a więc łatwo zająć się ogniem i jednocześnie utrzymać go przez dłuższy czas. Jakie więc rozpałki warto kupić i na co zwracać uwagę?
Podpałka w płynie.
Najpopularniejszą, a jednocześnie najprostszą w użyciu rozpałką jest ta, która produkowana jest w postaci płynnej substancji. Tego rodzaju rozpałki występują w dwóch odmianach – choć obie powstają na bazie parafiny, to różnią się od siebie konsystencją.
Podpałka biała.
Podpałki białe swym wyglądem zazwyczaj przypominają tabletki, które należy wycisnąć z blistrach. Takie produkty również w swoim składzie zawierają łatwopalną substancję, jaką jest wspomniana wyżej parafina. Kostki białej podpałki są niezwykle skuteczne, a przy tym potrafią utrzymać ogień przez dłuższy czas.
Podpałka szara.
Na sklepowych półkach znaleźć możemy również szare podpałki, które wykonywane są w całości z płyt wiórowych. Ze względu na to, że nie zawierają w swoim składzie żadnych, dodatkowych substancji łatwopalnych, jak choćby parafina, mogą stanowić pewne wyzwanie podczas rozpalania grilla, szczególnie w przypadku osób niedoświadczonych.