Wbrew pozorom – grillowanie jest o wiele zdrowszym sposobem przyrządzania potraw i dań, szczególnie jeżeli porównać je do popularnego smażenia, najczęściej na głębokim tłuszczu. Najczęściej jednak urządzenie grilla nie ma na celu przygotowania zdrowszych potraw, miast tego – wykwintnych i, nie ma co ukrywać, wysoce kalorycznych dań mięsnych. Takie spotkania są często zakrapiane alkoholem – o ile nie ma nic złego w jednorazowym puszczeniu hamulców, tak nic nie stoi na przeszkodzie, by grillowanie było nie tylko przyjemne, ale jednocześnie zdrowe.
Mięso.
Na grill trafia przede wszystkim mięso – na samym szczycie króluję karkówka czy kiełbasa. Nie ma co ukrywać, są one niezwykle smakowite, ale i stosunkowo kaloryczne. Nie ma w tym nic złego, problem w tym, że większość osób ogranicza się jedynie do mięsa, a tymczasem grillować możemy także warzywa, które pozwolą nie tylko obniżyć całkowitą kaloryczność posiłku, lecz także dostarczyć organizmowi cennych witamin i związków odżywczych. Jakie warzywa możemy grillować? Wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszych upodobań – na grilla jednak w szczególności nada się cukinia, papryka, szparagi czy cebula. Zdrowszą alternatywą dla wspomnianej karkówki, kiełbasy czy też kurczaka będą ryby – w szczególności tuńczyk, który na 100 g produktu zawiera jedynie 150 kcal.
Dodatki.
Jak grillowanie, to nie może zabraknąć rozmaitych dodatków, takich jak sosy czy alkohol, który to jest nie tylko wysoce kaloryczny, lecz także zawiera puste kalorie – nie są więc one dla naszego organizmu w żadnym stopniu cenne. Jeżeli chcemy zmniejszyć ogólną kaloryczność przygotowywanych posiłków, warto całkowicie zrezygnować z alkoholu, lub przynajmniej ograniczyć jego spożycie. Tyczy się to również sosów, w szczególności tych, które przyrządzane są na bazie majonezu.