Cukier znany jest ludzkości od niemal tysiącleci, na stary kontynent, a więc do Europy – trafił w okolicach XII wieku, substancja ta jednak była szerzej nieznana aż do odkrycia przez Krzysztofa Kolumba Ameryki. Cukier istną furorę zrobił dopiero na początku XVI wieku i od tego czasu bezsprzecznie królował na wszystkich salonach. Niemal natychmiast przekonano się o tym, jak tragiczny wręcz wpływ ma – między innymi – na uzębienie. Obecnie nawet i Światowa Organizacja Zdrowia namawia do tego, by substancja ta została, przynajmniej, ograniczona do minimum. Niestety, cukier występuje niemal wszędzie, o czym nie każdy zdaje sobie sprawę. Przedstawimy kilka powodów, dla których warto – przynajmniej spróbować – wykluczyć cukier z naszej diety.
Sprawia, że jesteś bardziej zmęczony.
Niemal każdy spotkał się ze stwierdzeniem, że po spożyciu słodkości dzieci wykazują się nadmiarem energii. Dzisiaj wiemy, że jest to całkowity mit, a działanie cukru jest całkowicie odwrotne. To znaczy – chwilowo czujemy pewien zastrzyk energii, jest to jednak krótkotrwałe. Jego spożycie wiąże się z natychmiastową reakcją trzustki, która zaczyna produkować insulinę – jej zadaniem jest obniżenie poziomu cukru we krwi. Im więcej cukru spożyjemy, tym gwałtowniejszy będzie wyrzut insuliny – która może sprawić, że poziom cukru obniży się ponad normę, a to bezpośrednio doprowadzi do spadku energii i zmęczenia.
Cukrzyca.
Regularne spożywanie cukru w nadmiernych ilościach sprawia, że nasza trzustka pracuje na najwyższych obrotach, nieustannie wręcz wydzielając insulinę. Jeżeli jej poziom przez dłuższy czas będzie zbyt wysoki, może to doprowadzić do rozwinięcia się insulinooporności, a tym samym – nawet do cukrzycy typu 2.