Z naszych rodzimych jabłek możemy być całkowicie dumni – jesteśmy bowiem jednym z większych eksporterów tego owocu na całym świecie. Jabłka w naszym kraju również cieszą się popularnością, chociaż ich spożywamy ich coraz mniej. Tymczasem jabłka powinny być absolutnie obowiązkowym produktem naszej codziennej diecie – wszystko za sprawą ogromnej ilości minerałów, składników odżywczych i witamin.
Jabłka w diecie.
Te niepozorne owoce bogate są w ogromną ilość witamin, głównie witamin z grupy B. Średniej wielkości jabłko pozwala nam także w znacznym stopniu uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która jest szczególnie ważna dla naszego organizmu. Warto pamiętać, że jabłka są stosunkowo niskokaloryczne, a przy tym zawierają spore ilości błonnika – dlatego o wiele łatwiej jest nam zaspokoić głód.
Spożywając jabłka, zmniejszasz ryzyko wystąpienia wielu, groźnych chorób.
Nie jest to stwierdzenie wyssane z palca, lecz poparte rzetelnymi dowodami. Udowodniono, że regularne spożywanie jabłek w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko wystąpienia zawałów, miażdżycy czy nowotworów. Co równie ciekawe, w jabłkach nie znajdziemy nawet śladowych ilości cholesterolu.
Poprawisz kondycję swoich włosów.
Liczne, znajdujące się w jabłkach witaminy mają zbawienny wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale także na urodę. Mowa tutaj przede wszystkim o kondycji włosów oraz paznokci.
I jabłka to nasz owoc narodowy, więc są w niskiej cenie i wspieramy lokalną gospodarkę.