Biwakowanie to doskonały sposób na zbliżenie się z naturą i doskonałe spędzenie wolnego czasu. Nie ma jednak co ukrywać, że jesteśmy zwyczajnie pozbawieni pewnych udogodnień, do których zostaliśmy przyzwyczajeni – mowa tu więc o gotowaniu. Z tego też względu, większość biwakowiczów decyduje się na zakup prostych w przyrządzeniu posiłków, które – najczęściej – polega jedynie na zalaniu zawartości torebki lub kubka. Inną alternatywą są także popularne konserwy – wszyscy jednak doskonale zdają sobie sprawę z tego, że są to dosyć ubogie pod względem składników odżywczych i minerałów produktu żywieniowe. Jak więc możemy przyrządzić pełnowartościowy posiłek na łonie natury?
Ognisko.
Najprostszym i najpopularniejszym rozwiązaniem będzie rozpalenie ogniska. Wydobywający się z niego ogień umożliwia pieczenie potraw bezpośrednio nad nim, jak i możemy skorzystać ze specjalnych akcesoriów. Szczególnie przydatne są kociołki, przenośne grille czy rożeny do pieczenia mięsa. Podczas rozpalania ogniska w lesie należy jednak mieć na uwadze to, że jest to dozwolone tylko i wyłącznie w wyznaczonych przez odpowiednie służby miejscach. Jeżeli chcemy sprawdzić, czy na obszarze, w którym zamierzamy biwakować, znajdują się takie miejsca, powinniśmy posiłkować się informacjami na stronie danego nadleśnictwa.
Kuchenki i palniki turystyczne.
Równie sporym zainteresowaniem cieszą się zwyczajne kuchenki gazowe, które stanowią połączenia pojemnika z gazem oraz palnikiem. Największą wadą kuchenek gazowych są między innymi jej gabaryty, a w tym przypadku – waga. Może się okazać, że jej transport i przenośnie będzie nie tylko trudne, ale i nawet niepraktyczne. Chcąc gotować na kuchence gazowej, konieczne musimy się wyposażyć w dodatkowe naczynia, takie jak patelnie czy garnki.