Koperek jest jedną z ulubionych przypraw wszystkich Polaków. Od czasu do czasu zdarza nam się używać go w wersji suszonej, którą kupujemy jako gotowy produkt w specjalnych małych opakowaniach, ale jednak ten susz nie może równać się ze smakiem i aromatem takich zupełnie świeżych ziół. Wzbogacamy nimi przeróżne potrawy. Koperkiem jesteśmy w stanie uzupełnić smak większości tradycyjnych polskich dań, dlatego po prostu zawsze powinniśmy trzymać go gdzieś w kuchni, aby w każdej chwili móc go użyć. Koperek sprawia nam jednak niemałą trudność podczas przechowywania. Problem z nim jest taki, że on niestety bardzo szybko więdnie, przez co już po kilku dniach, a czasem i po jednym dniu od jego zerwania nie nadaje się do użycia, bo robi się suchy, niesmaczny i traci wszystkie swoje walory, w tym nawet i kolor. Jak więc można zagwarantować mu nieco dłuższą trwałość i czy jest to w ogóle możliwe? Jak przechowywać tę klasyczną polską zieloną przyprawę, by za każdym razem zachwycała nas ona swoimi właściwościami i by dzięki niej nasza kuchnia polska zawsze potrafiła uradować wszystkie raczące się nią podniebienia?
Jeżeli sami zerwaliśmy właśnie ten koperek w ogródku, od razu udajmy się z nim do domu i umyjmy go dokładnie pod bieżącą wodą, by usunąć z jego powierzchni kurz, resztki ziemi oraz wszelkie inne zanieczyszczenia, a w tym i ewentualne mikroorganizmy. Następnie przejdźmy do jego osuszania. Zanim jeszcze spróbujemy go przechować, musimy upewnić się, że pozbyliśmy go wilgoci. Tutaj przyda się nam np. specjalny osuszacz do zielonej sałaty. Spokojnie możemy go wykorzystać do wysuszenia koperku, by po prostu dużo szybciej go sobie przygotować i ułatwić sobie tę pracę. A co dalej? Teraz ten koperek możemy umieścić w szklanym słoiku i zakręcić jego wieczko. Tak przygotowany pojemnik koniecznie przechowujmy w lodówce. Jeżeli włożymy go do zamrażarki, wyciągnięty z niego koperek będzie niestety mniej smaczny.