Chociaż słowo HoReCa może wydawać się enigmatyczne i oryginalne, w rzeczywistości dotyczy ono dziedziny gospodarki, z którą niemalże każdy z nas miał kiedyś lub będzie w przyszłości miał do czynienia. W skład branży wchodzą zarówno usługi hotelarskie, jak i gastronomiczne.
Co obejmuje zaopatrzenie HoReCa?
HoReCa odnosi się do wszystkich oferowanych towarów i usług świadczonych przez sektor hotelarski i gastronomiczny (w tym także cateringowy). Mowa tutaj głównie o produktach spożywczych, akcesoriach, usługach, ale też punktach logistycznych, magazynach, pensjonatach, kawiarniach i tym podobne. W skład branży HoReCa wchodzi zatem nie tylko sama oferta przeznaczona dla klientów i hotele z restauracjami, lecz również łańcuchy dostaw, punkty obsługowe czy obiekty dystrybucyjne. Prawidłowo funkcjonujący system powiązań między nimi umożliwia właściwą pracę tej dziedziny turystyki. Pierwszym, podstawowym elementem jest pełne, kompleksowe zaopatrzenie miejsc docelowych. Zaopatrzenie zaś obejmuje żywność, pracowników, akcesoria, umeblowanie czy chemię czyszczącą.
Produkty spożywcze dla HoReCa
Swoją bogatą ofertę dla klientów HoReCa zawdzięcza przede wszystkim rozwiniętym, poprawnie funkcjonującym łańcuchom dostaw, a także rzetelnym, solidnym producentom. Dla dużej gastronomii, jaka przeważa wśród punktów hotelarsko-restauracyjnych, stały dostęp do produktów spożywczych jest warunkiem koniecznym. Bez tego ich praca zwyczajnie stanie się niewykonalna. W tym celu często powstają precyzyjne standardy, które odpowiednio regulują czynności zarówno pracowników hoteli i gastronomii, jak i dostawców, wytwórców oraz magazynierów. Właściwe zaopatrzenie HoReCa stanowi pierwszą część skomplikowanej, acz coraz bardziej popularnej i bardzo dochodowej działalności w branży turystycznej.
Fachowe doradztwo i wsparcie dla branży HoReCa
Bogaty asortyment dla branży hotelarsko-restauracyjnej zapewniają wykwalifikowane firmy dostawcze, stanowiące istotny fragment całego łańcucha dostaw dla danego punktu. Profesjonalne przedsiębiorstwa, które specjalizują się stricte w HoReCa, są w stanie nie tylko zagwarantować transport wszystkich niezbędnych towarów i produktów spożywczych, ale też zaoferować doradztwo dla początkujących w tej dziedzinie. Uznany food service z wieloletnim doświadczeniem posiada odpowiednie zaplecze techniczne spełniające normy przyjęte w turystyce, jak również możliwość opracowania i dystrybucji spersonalizowanych zamówień w zależności od zapotrzebowania zleceniodawcy.