Leczo jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej. Przygotowywane ze składników najwyższej jakości: soczystej i kolorowej papryki, pachnących słońcem pomidorów, wyrazistej cebuli oraz aromatycznych przypraw smakuje każdemu, jest też dobrym sposobem na uzupełnienie witamin. Smakiem pysznego leczo możemy cieszyć się jednak nie tylko latem, to danie można bowiem przygotować również w formie przetworów. To bardzo wygodne rozwiązanie, ponieważ tak przygotowaną potrawę wystarczy po prostu wyjąć ze słoika i odgrzać, zajmie to tylko kilka minut. Jest to zatem pomysł na dobry, tani i ekspresowy posiłek. Przygotowując leczo w domu, mamy pewność, że zjemy zdrowo, zaś w naszych przetworach nie ma sztucznych barwników czy wzmacniaczy smaku. Leczo w słoikach to znakomity sposób, by dłużej cieszyć się latem i smakowitymi warzywami!

Składniki

Do przygotowania tej potrawy będą nam potrzebne takie składniki: kilogram czerwonej lub żółtej papryki (albo po połowie obu jej rodzajów), dwa kilogramy pomidorów, pół kilograma cebuli, kilogram żółtej fasolki szparagowej, po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, sól oraz cukier.

Wykonanie

Przygotowujemy poszczególne warzywa: papryki myjemy, przekrawamy, oczyszczamy i kroimy w paseczki. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Fasolkę myjemy, czyścimy i kroimy w małe kawałki. Paprykę, cebulę i fasolkę zanurzamy na dwie minuty we wrzątku, po czym przelewamy na sicie zimną wodą i osączamy. Mieszamy z pomidorami, doprawiamy solą i cukrem. Warzywną mieszankę przekładamy do wyparzonych słoików, dodajemy też ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy: umieszczamy słoiki w wysokim garnku, zalewamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez pół godziny. Pamiętamy przy tym, że woda nie może sięgać do zakrętek, słoiki zaś nie mogą się ze sobą stykać. Po upływie pół godziny słoiki należy dokręcić, odwrócić do góry dnem i trzymać tak przez dobę. Smacznego!

Wiosenna sałatka jajeczna – palce lizać!