Nie od dziś wiadomo, że ryby warto jeść. Są one dostarczycielem wielu potrzebnych witamin dla organizmu. Przede wszystkim zawierają zdrowe tłuszcze omega-3. Jednak ryba rybie nie równa. Szczególnie osoby dbające o linie wiedzą, że niektóre ryby są mniej tłuste, a niektóre bardziej tłuste. Co zatem warto wiedzieć o rybach i tłuszczu w nich?
Jakie ryby możemy wyodrębnić według pochodzenia?
Każdy wędkarz doskonale wie, że każda ryba bierze na co innego i każda ryba przebywa na odpowiednich obszarach. Dlatego przede wszystkim ryby dzielimy według klasyfikacji, ze względu na pochodzenie, a nie tylko na zawartość tłuszczu.
Podział ryb ze względu na ich pochodzenie:
Ryby słodkowodne
Tutaj wyróżniamy przede wszystkim takie ryby jak:
- karaś,
- pstrąg,
- sandacz,
- karp.
Ryby morskie
Tutaj warto wyróżnić takie ryby jak:
- śledz,
- makrela,
- tuńczyk,
- łosoś,
- szprot.
Powyższy podział ryb jest tylko i wyłącznie przykładowy i do każdego z nich należy oczywiście znacznie większa ilość i odmian ryb. Naszym celem było jedynie zobrazowanie takiego podziału.
Podział ryb według zawartości tłuszczu
Które ryby mają najmniejszą ilość tłuszczów w sobie? Jakie ryby są najbardziej tłuste? Jakie są najbardziej zdrowe. Sprawdźmy to na podstawie naszych informacji oraz informacji z portalu https://www.raczej.pl/. Poniżej znajduje się zestawienie ryb oraz ich zawartość tłuszczu:
- ryby chude to: mintaj, flądra, dorsz, sandacz, sola, szczupak, tilapia.
- ryby średnio tłuste to: karp, pstrąg, tuńczyk.
- ryby tłuste to: łosoś, makrela, sardynki, halibut, szprot.
Jakie ryby będą najzdrowsze? Które z nich posiadają największą zawartość tłuszczów omega-3? Oczywiście odpowiedź jest dość prosta. Jeśli chodzi o zawartość omega-3, to właśnie warto zwrócić uwagę na ryby tłuste, ponieważ to właśnie one będą najlepszym źródłem kwasów omega-3.