W kuchni z prawdziwego zdarzenia nie sposób wręcz nie znaleźć aromatycznych przypraw, które nadają przygotowywanym potrawom odpowiedniego i uwielbianego przez nas smaku. Choć w większości przypadków ograniczamy się jedynie do posiadania jedynie kilku podstawowych mieszanek, tak też zdarzyć się może, że nawet cała szafka lub szuflada przeznaczona zostaje na przechowywanie w niej ogromnej ilości rozmaitych ziół. Jeżeli chcemy, by nawet po długim czasie wciąż zaskakiwały smakiem i zapachem – muszą być odpowiednio przechowywane.
Słoiczki i pojemniki.
Zamykane pojemniki lub słoiki z przykrywką to doskonały sposób na to, by nasze przyprawy przez dłuższy czas zachowały swoją świeżość. To rozwiązanie ma jednak swoje wady, zwłaszcza jeżeli posiadamy ogromną ilość rozmaitych przypraw – taki rodzaj przechowywania zająłby przede wszystkim ogromną ilość miejsca. Inną metodą może być przesypanie naszych ulubionych przypraw do specjalnych torebek – warunkiem koniecznym jest jednak to, by były one zamykane na tak zwane klipsy.
Jak nie przechowywać przypraw?
Przyprawy powinny znajdować się w suchym miejscu o pokojowej temperaturze – nie należy więc umieszczać ich w lodówce, gdyż panujące w niej warunki przyczynić się mogą do powstania pleśni.
Przechowywanie przypraw w szczelnych pojemnikach – dlaczego jest konieczne?
Kwestia zachowania zapachu i smaku przypraw to nie jedyna przesłanka, która powinna nas skłonić do umieszczenia ich w szczelnych pojemnikach. Niestety, lecz zdarza się, że do naszej kuchni przywędrować mogą rozmaite insekty – choćby mole spożywcze, które są w stanie dostać się do nieprawidłowo przechowywanych przypraw.