Wiele osób nawet o tym nie wie, ale można zrobić i racuchy, tylko i wyłącznie po wegańsku z dodatkami dyni i jabłek. Jednak nie wiesz jak masz się do tego przygotować? Przeczytaj, dalej wszystko jest, opisane krok po kroku co trzeba wykonać i w jakiej to kolejności.
Składniki.
Mąka owsiana – 100 g.
Mąka migdałowa – 25 g.
Mleczko kokosowe – 100 g.
Mąka kukurydziana – 1 łyżka.
Drożdże świeże – 10 g.
Mleko roślinne – 50 ml.
Puree z dyni – 200 g.
Cynamon – 1 łyżeczki.
Imbir – 0,5 łyżeczki.
Syrop klonowy – 150 ml.
Cukier z wanilią – 2 łyżeczki.
Sól – 1 szczypta.
Olej roślinny – 4 łyżki.
Orzechy pekan – 3 łyżki.
Skórka cytrynowa – ok. 1 łyżeczka.
Jabłko – najlepiej 2 sztuki.
Przygotowanie racuchów krok po kroku.
Dobrze mamy składniki teraz przejdźmy do przygotowania ów Wegańskiego racucha.
1 Krok.
Do przygotowanej już ów wcześniej miski. Dodaj drożdże, 2 łyżki sosu klonowego, kopiastą łyżkę mąki owsianej a też i 50 ml letniej mleka migdałowego. Zamieszaj to wszystko razem następnie przykryj miskę ścierką i odstaw w ciepłe to miejsce w domu na 10 minut, aby takowe drożdże mogły wyrosnąć.
2 Krok.
Kiedy już wyrosną, drożdże musimy, dodać 75 g śmietanki kokosowej 200 g purée z dyni mąkę migdałową cynamon imbir cukier waniliny kolejne 50 ml syropu klonowego, szczyptę soli przygotowanej wcześniej skórkę z cytryny i dodać całą resztę mąki owsianej. Zamieszaj to wszystko, aby składniki mogły się połączyć.
3 Krok.
Jabłka musimy umyć, wysuszyć, a następnie obrać. Wówczas pokrój całe jabłka na kostkę i dodaj do całego ciasta. Wymieszaj je tak, aby ciasto dobrze połączyło się z jabłkami.
4 Krok.
Patelnie musimy rozgrzać, a zarazem i cienko posmarować olejem. Nakładaj za pomocą łyżki małe porcje ciasta, lekko wyrównaj z wierzchu. Smażyć musisz około 4 do 5 minut, aż ciasta brzegi się zarumienią.
5 Krok.
Plecki musimy obrócić na drugą stronę i smażyć o wiele krócej, ponieważ od 1 do 2 minut. Gotowe placki zdejmij z patelni.