Wiosna kojarzy się z Wielkanocą, Wielkanoc z jajkami. Ta pyszna wiosenna sałatka jajeczna sprawi, że Twoi domownicy będą zachwyceni i… najedzeni! Z powodzeniem możesz ją serwować także swoim gościom!

Składniki:

– 4 jajka;
– 4 łyżki śmietany 12%;
– 1 puszka zielonego groszku;
– 2-3 łyżki musztardy (w zależności od preferencji smakowych);
– 1 łyżka majonezu;
– sól, pieprz, zioła prowansalskie;
– szczypiorek;
– natka pietruszki do przystrojenia.

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo. Pamiętaj, aby od razu zanurzyć je w zimnej wodzie i dopiero potem wstawić na wolny ogień. W tym czasie umyj szczypiorek i drobno posiekaj. Groszek odcedź na durszlaku. Ugotowane jajka obierz ze skorupki i odstaw do ostygnięcia. Następnie pokrój na małe kawałki i wrzuć do miski. Dodaj groszek i szczypiorek. Kolejny etap to dodanie śmietany, majonezu, musztardy oraz przypraw. Teraz nie pozostało Ci nic innego, jak wymieszać sałatkę i wstawić do lodówki na godzinę, aby składniki odpowiednio się „przegryzły”.

Kiedy nałożysz porcję na talerz, przystrój ją listkami natki pietruszki. Smacznego!

Leczo w słoikach